Nadmiar obowiązków towarzyszących organizacji wszelkiego typu imprez w większym lub mniejszym gronie często skłania gospodarzy do skorzystania z dodatkowych form pomocy. Nie sposób bowiem samemu przygotować odpowiedniej ilości jedzenia dla wszystkich zaproszonych gości, dbając jednocześnie o dopięcie na ostatni guzik innych spraw związanych z imprezą. Właśnie w takich momentach doskonałym rozwiązaniem okazuje się skorzystanie z usług cateringowych. Oprócz podstawowej zalety takiej opcji, jaką jest oszczędność czasu, niezwykle ważny jest także spokój o jakość wykonania wszelkich zamówionych dań. Powierzając kwestie związane z poczęstunkiem profesjonalistom, można w spokoju oddać się innym obowiązkom organizacyjnym i towarzyszyć gościom.
Jaki catering wybrać na imprezy domowe?
Decydując się na usługę cateringową, należy przede wszystkim uwzględnić specyfikę wydarzenia, w czasie którego serwowane będą dania. Firmy specjalizujące się w profesjonalnym przygotowaniu posiłków z dowozem proponują na przykład starannie skomponowane menu świąteczne w opcji wielkanocnej lub bożonarodzeniowej. Często spotykanym rozwiązaniem jest także catering imprezowy na sylwestra, komunię, chrzciny, urodziny, bankiety lub inne ważne uroczystości. Niezależnie od tego, czy będzie to przyjęcie w gronie najbliższej rodziny czy też współpracowników, zawsze warto wcześniej zapytać gości o to, jakich potraw chcieliby skosztować w ramach poczęstunku. Pozwoli to zaspokoić gusta smakowe wszystkich zebranych osób. Dobór dań powinien opierać się także o charakter imprezy. W ramach uroczystego obiadu czy kolacji warto podać dania na ciepło serwowane na talerzach i półmiskach. Jeśli natomiast przyjęcie jest luźną domówką, a poczęstunek ma formę szwedzkiego stołu, to świetnym rozwiązaniem będą papierowe talerzyki oraz przekąski typu finger food.
Catering w plenerze ‒ jakie dania sprawdzą się najlepiej?
Sezon letni sprzyja organizacji imprez w plenerze. Będąc ich organizatorem, należy pamiętać o tym, że serwowany poczęstunek musi być dopasowany do tego typu przyjęcia. Bufet w formie szwedzkiego stołu stanowi sprawdzoną i wygodną opcję w ramach imprez plenerowych pod namiotami. Firma cateringowa może także zaproponować zorganizowanie grilla wraz z dostarczeniem niezbędnych akcesoriów. Dzięki temu każdy z zaproszonych gości będzie miał szansę skosztowania pysznych, gorących potraw prosto z rożna zarówno w wersji mięsnej, jak i jarskiej. Grill daje bowiem wiele możliwości, których brak zwykłym urządzeniom do podgrzewania potraw. Zapewnia piękny zapach świeżo pieczonych potraw, a także dostęp do dań przyrządzanych na bieżąco. Jest to wprost idealna opcja cateringowa na wszelkiego rodzaju imprezy plenerowe. Grillowane szaszłyki, warzywa, kiełbasy i rozmaite mięsa dodadzą niezwykłego charakteru każdemu przyjęciu odbywającemu się na zewnątrz. Dzięki zapewnieniu gościom papierowej zastawy, będą one także łatwe w konsumpcji. Dobrym dodatkiem do grillowanych smakołyków będzie bufet sałatkowy, świeże pieczywo, sery lub inne chłodne przekąski.
Catering na domówkę ‒ indywidualne dostosowanie oferty
Większość osób kojarzy domówki z tanimi i nudnymi przekąskami, takimi jak chipsy, paluszki, talerz wędlin oraz paczkowane słodycze. W celu uniknięcia takich skojarzeń oraz zapobiegnięciu monotonii warto pomyśleć o starannie skomponowanym cateringu. Musi być on przede wszystkim urozmaicony, a także dostosowany do indywidualnych upodobań kulinarnych gości. Jeśli już wiemy, co najbardziej lubią jeść zaproszeni goście i jakich potraw unikają, to z takimi wskazówkami warto zwrócić się do firmy cateringowej. Specjaliści są zwykle w stanie zmodyfikować swoje regularne propozycje menu do sprecyzowanych sugestii klienta. W końcu to na jego prośbę podejmują się oni przyrządzenia dań. Często zdarza się jednak, że oferowany przez firmę catering na imprezy domowe lub plenerowe jest na tyle bogaty w ciekawe propozycje, że nie trzeba wprowadzać większych zmian. Przede wszystkim jednak tym, na co warto zawsze zwrócić uwagę przed złożeniem zamówienia jest jego wielkość. Właśnie dlatego dokładne oszacowanie liczby gości przed każdą imprezą domową będzie najważniejszym obowiązkiem organizatora. Pozwoli to zapobiec ewentualnym brakom lub nadwyżkom potraw przygotowanych w ramach przyjęcia.